СБУ заблокувала спробу продати українські двигуни для літаків у Іран

двигун

Служба безпеки Україна викрила двох підприємців, які намагалися нелегально переправити до Ірану два турбореактивні авіадвигуни Д-36 для продажу.

Як повідомляє пресцентр СБУ, підприємці з Дніпра планували продати двигуни іноземцям за $400 тис, у подальшому їх планували використовувати на військово-транспортних літаках АН-74.

"Для маскування злочинної діяльності зловмисники хотіли вивезти авіадвигуни з України під виглядом комплектуючих для магістральних газогонів. Для цього вносили недостовірні відомості до товарно-транспортних декларацій. Втім, співробітники СБУ своєчасно викрили оборудку і заблокували її", – зазначається у повідомленні.

За даними слідства, організаторами "схеми" були двоє власників дніпровської компанії, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу і Африки.

За оперативною інформацією, двигуни, які вони намагались нелегально вивезти за кордон, раніше були викрадені під час ліквідації одного з держпідприємств.

Читайте також: Україна готує економічні санкції проти Ірану

СБУ зазначає, що підприємці планували зробити "косметичний" ремонт цих агрегатів і виготовити на них підроблені документи для подальшого продажу.

"Зловмисники зберігали авіапродукцію в ангарі на території підприємства. Саме там її виявили правоохоронці при обшуках за місцем роботи фігурантів. Наразі двигуни вилучено для проведення експертиз. Після цього буде вирішено питання щодо їх передачі на потреби оборонно-промислового комплексу України", – додали в СБУ.

Кримінальне провадження у справі розпочато за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю), наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.