Блокування кордону з Польщею: Біля пунктів пропуску почали утворюватися черги з вантажівок

фури

Біля заблокованих польськими страйкарями пунктів пропуску через кордон з Польщею почали утворюватися черги з вантажівок, які прямують до України.

Про це речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив в ефірі телемарафону, повідомляє Укрінформ.

За його словами, вчора, після початку акції польських перевізників, черг на в’їзд в Україну не спостерігалося. Але ближче до вечора з польського боку кордону почали скупчуватися вантажівки, які прямували в напрямку України.

"Станом на ранок найбільше їх було на напрямку пункту пропуску "Ягодин", де близько 160 автівок очікували можливість перетнути кордон. По напрямку пункту пропуску "Краківець" близько 100 вантажівок станом на ранок було. І по напрямку "Рави Руської" – близько 50 автівок", – уточнив Демченко.

Він додав, що Польща взагалі не приймає вантажівки з України, які йдуть через пункт пропуску "Ягодин", натомість через ПП "Краківець" та "Раву-Руську" рух вантажного транспорту ускладнений, але все ж відбувається.

"Ускладнення руху відзначається на всіх трьох напрямках... У пункті пропуску "Ягодин" польська сторона не приймає вантажівки, які йдуть з України, а також ми не відмічаємо, що йде інтенсивний потік з Польщі до України. Можливо, кілька транспортних засобів за годину прибувають із Польщі. Натомість у пунктах пропуску "Краківець" і "Рава-Руська" все ж таки рух вантажівок з України у напрямку Польщі йде", – розповів Демченко.

За його словами, також обмежений рух для вантажівок з Польщі в Україну. За годину повний контроль по обидва боки кордону проходять лише кілька транспортних засобів, які прибувають із Польщі.

Читайте також: "Удар в спину": Польські перевізники почали блокувати рух вантажівок на кордоні з Україною (оновлено)

Як повідомлялося, 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку пунктів пропуску "Ягодин-Дорохуськ", "Краківець-Корчова", "Рава-Руська-Хребене".

Організатори протесту планують пропускати лиш по одному вантажному автомобілю на годину. Водночас протестувальники обіцяють пропускати вантажні автомобілі з вантажами безпекового, гуманітарного характеру, ті, які перевозять тварин, продукти, що швидко псуються, тощо. Організатори протесту також не будуть перешкоджати руху автобусів та легкового транспорту.

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планується терміном на два місяці.

Водночас українська сторона досі не отримала офіційних вимог від протестувальників, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських протестувальників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Михайло Орлюк