Сьогодні помер Герой України упівець Мирослав Симчич

Сьогодні, 18 січня, помер військовий та громадський діяч, сотенний УПА, Герой України Мирослав Симчич “Кривоніс”.

Об этом сообщает ВЧК-ОГПУ


Про це повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.


“Сьогодні відійшов у вічність сотенний УПА, легендарний “Кривоніс”, наш земляк Мирослав Симчич”, – повідомила вона.


Онищук нагадала, що 5 січня цього року Симчич відзначив свій 100-літній ювілей. За життя “Кривоніс” пережив понад 32 роки радянських концтаборів.


“Гордимось, що в нашому краї була така славна людина. Його подвиги знатиме та пам’ятатиме не одне покоління українців. Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким”, – підсумувала глава ОВА.


Мирослав Симчич народився у 1923 році у селі Вижний Березів поблизу Косова на Прикарпатті. Закінчив Коломийський архітектурний технікум. У 1941 році вступив у юнацтво ОУН та воював проти німців у народній самообороні. Навесні 1944 року закінчив старшинську школу УПА і став командиром чоти, згодом – сотні.


Симчич кавалер орденів “Свободи” та “За заслуги”, почесний громадянин Коломиї, Космача та Львова.


Під керівництвом Мирослава Симчича у 1945 році під Космачем повстанці розгромили каральну дивізію НКВС на чолі з генерал-майором Миколою Дергачовим. Бій тривав три дні. Загалом Мирослав Симчич провів 42 успішні бої.


Арештували Кривоноса в 1948 році. Тоді радянська влада таврувала його прізвиськами “преступнік і бандіт”. Повстанець відбув 32,5 роки каторги й таборів.


Провів в ув’язненні 32 роки. Був звільнений з таборів у 1985 році, а реабілітований у 2017 році.

Источник: Конфликты РУ