Зеленський увів у дію ще одне рішення РНБО про підготовку енергосистеми до зими

призначення,зеленський,підпис,підписав

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада "Щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 року".

Відповідний указ президент №737/2023 оприлюднено на офіційному сайті голови держави.

Згідно із рішенням РНБО, Кабміну у місячний строк доручено ухвалити рішення щодо:

  • погашення заборгованості державних та/або комунальних підприємств критичної інфраструктури, а також бюджетних установ перед постачальником "останньої надії" та постачальниками універсальних послуг за спожиту електричну енергію;
  • реконструкції з використанням газопоршневих та газотурбінних установок ТЕЦ в управлінні НАК "Нафтогаз України";
  • організації гарантованих постачань вуглеводнів в Україну з Каспійського регіону.

Крім того, уряд має у двомісячний строк внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти про внесення змін до:

  • закону "Про теплопостачання" щодо стимулювання виробництва теплової енергії, виробленої з альтернативних видів палива;
  • Кримінального кодексу щодо запровадження кримінальної відповідальності за несанкціонований відбір газу операторами газорозподільних систем та промисловими споживачами.
  • низки законів для стимулювання виробництва тепла та електроенергії з використанням біопалива.

Кабмін також у місячний строк має опрацювати питання щодо законодавчого врегулювання погашення заборгованості на ринку електричної енергії, стимулювання будівництва об’єктів розподіленої генерації в територіальних громадах, збільшення пропускної здатності потужностей газотранспортної системи України, запровадження мобільної генерації, державної підтримки національних підприємств – виробників енергетичного обладнання та машинобудування тощо.

Додатково Кабмін має врегулювати питання встановлення у 2024 році нульового обсягу квоти експорту газу природного українського походження.

Разом із Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Кабмін у місячний строк має опрацювати питання збалансування фінансового стану учасників ринку електричної енергії, на яких покладено спеціальні обов’язки, шляхом удосконалення фінансового механізму покладення таких спеціальних обов’язків.

Кабмін також має забезпечити у двомісячний строк розміщення газових генераторів електричної енергії на об’єктах газотранспортної системи.

Своєю чергою Міністерству енергетики у шестимісячний строк доручено опрацювати питання щодо зменшення обсягів споживання природного газу тепловими електростанціями й теплоелектроцентралями, вжити заходів щодо зниження взаємної заборгованості на ринку електричної енергії, опрацювати питання погашення заборгованості з різниці у тарифах.

Читайте також: Галущенко анонсував будівництво газових турбін на 300 МВт, але через рік

Водночас НКРЕКП рекомендовано:

  • забезпечити перегляд граничних цін на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому та балансуючому ринку електричної енергії, згідно з Методикою, затвердженою постановою №1221 від 27 вересня 2022 року.
  • опрацювати питання щодо забезпечення економічних умов для залучення імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2023/24 року;
  • визначити джерела фінансування для забезпечення функціонування обладнання альтернативного (резервного) енергозабезпечення об’єктів критичної інфраструктури.

Як повідомлялося, у жовтні президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) "Про організацію захисту та забезпечення безпеки функціонування об’єктів критичної інфраструктури та енергетики України в умовах ведення воєнних дій".

Автор: Михайло Орлюк