Свавілля у Сквирі: як міська рада хоче хоче легалізувати депутата-монополіста

Свавілля у Сквирі: як міська рада хоче хоче легалізувати депутата-монополіста

Нещодавно на центральній площі Сквири розпочали активне будівництво магазинів , а в Мережі виникло бурхливе обговорення законності їх зведення. Зокрема активісти наголошували на порушеннях техніки безпеки та відсутності будь-яких дозвільних документів. Як же є насправді, вирішила дізнатися інформаційна агенція "Моя Київщина"

На вулиці Соборна, 21 у Сквирі (колишній Площі народних зібрань) ведуться активні будівельні роботи. Як бачимо, каркас майбутніх точок для торгівлі становлять OSB-плити. Чим вони примітні? Вони — помірно вологостійкі. Достатньо, аби витримати короткочасні опади. Але зовсім не придатні до затяжних дощів. Ба більше, це абсолютно вогненестійкий матеріал, тому виникає закономірні питання щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Ще один вкрай важливий момент – законність появи цих магазинів у центрі Сквири. Передусім з’ясуймо кому належить земля, де зводять магазини, та яке її призначення.

Раніше призначення цієї ділянки було – "Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку", але вже роками керівництво громади намагалося змінити цільове призначення. Зрештою 16 лютого 2023 року Сквирська міська рада переводить її у власність комунального підприємства "Сквираблагоустрій" та змінює призначення – "Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі".

Передісторія цього рішення була зі шлейфом скандалу. У серпні 2022 року місцевих підприємців, які торгували на Соборній, 21 почали просто виганяти, а їхні МАФи – примусово перевозити без згоди власників.

Читайте також: Свої люди у владі: як відбувається знищення торгівлі у Сквирі від Глиняного
Подейкують, що організатором був директор КП "Сквираблагоустрiй" Гнатюк Олександр, а "кришували" цi дiїу мiсцевій полiцiї. Як повідомляють "Моїй Київщині" сквиряни, вивозили украдене людське майно на автомобілі одного мiсцевого депутата мiської ради. Утім, далі ця історія загальмувала - люди банально злякалися доводити свою правоту в судах.

Актуально: Директор сквирського КП разом із поліцейським "кошмарять" місцевих жителів

Найцікавіше в цій історії нібито рішучих змін від керівництва Сквири на чолі з Валентиною Левіцькою – це відсутність фінансування проєкту з реновації площі з боку міської влади. Мовляв, за усе платитимуть інвестори. Відповідне оголошення було розміщене від КП "Сквираблагоустрій" ще 28 червня 2022 року на сайті Сквирської міської ради. Воно передбачало можливість стати інвестором у межах "будівництва багатофункціонального комплексу комерційного призначення з громадською вбиральнею, площею відпочинку громадян та зупинкою громадського транспорту".

Хто ж став цими ефемерними меценатами, невідомо й досі. Проте відомо одне: інвесторів шукали ще тоді, коли земельна ділянка для інвестування (із кадастровим номером 3224010400:01:056:0030) не була на балансі КП "Сквираблагоустрій", а її цільове призначення на той момент – "Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку". Зауважимо, що комунальний заклад Сквирської міської ради тоді очолював Олександр Гнатюк, а станом на лютий 2023 року Олександр Пінчук.

Нині ж центральну площу міста розпочали забудовувати без відповідних дозвольних документів. Про це свідчить відповідь міської ради на запит щодо публічної інформації ГО "Інститут геополітичного виміру" від 15.05.23 року:

У Сквирській міській ради відсутня інформація у вигляді завірених копій документів, щодо підстав забудови, планів забудови земельної ділянки за адресою: м. Сквира, вул. Соборна, 21 (кадастровий номер 3224010100:01:056:003).

Немає відповідей і на інші питання. Наприклад, оскільки будівництво вже триває, якій компанії надано дозволи? Чому містянам, які платять податки для утримання того ж КП "Сквираблагоустрій", не повідомляють про укладені інвестиційні договори? Чому жодної інформації немає навіть у тих, хто мав би регулювати цю забудову?

Загалом, як ми бачимо, діє схематоз з боку міської влади. Раніше "Моя Київщина" розповідала про наміри Сквирського керівництва загарбати ласий шматок землі в центрі міста.

Що підтверджує цей схематоз?

  1. Пошук та укладення інвестиційного договору ще до переведення земельної ділянки в комунальну власність на праві постійного користування.
  2. Початок забудови без оприлюднення відповідних дозвольних документів, планів забудови тощо.

Імовірно, так нахабно діяти, попри протести місцевих, можна лише за умови наявності хорошого "даху" над головою. А в Левіцької він є. Ідеться про депутата Київської обласної ради від партії "Солідарність" Леоніда Глиняного. Ба більше, його довірена особа Тетяна Власюк працює секретарем міської ради. Зауважимо, що частина його бізнесу пов’язана з торговими центрами, тож цілком можливо, що за цією "прихованістю" криється спроба завести в місто монополіста.