"Помста" за санкції: Путін продовжив продовольче ембарго ще на рік

путін

Президент РФ Владімір Путін підписав указ "Про продовження дії окремих спеціальних економічних заходів для забезпечення безпеки РФ". Документ продовжує на 2024 рік дію російського продовольчого ембарго щодо постачання продукції з країн, які запровадили або підтримали антиросійські санкції.

Указ розміщено на офіційному порталі правової інформації та набирає чинності з дня його підписання, передає Інтерфакс.

Продовольче ембарго було запроваджено указом президента від 6 серпня 2014 року проти країн, які запровадили або підтримали антиросійські санкції у зв’язку з анексією Криму.

Спочатку воно діяло щодо продукції із США, ЄС, Австралії, Норвегії та Канади. Із 13 серпня 2015 року до списку цих країн були включені Албанія, Чорногорія, Ісландія, Ліхтенштейн, що приєдналися до антиросійських санкцій, з 1 січня 2016 року – Україна. У грудні 2020 року продембарго було поширене на Велику Британію, що вийшла з ЄС.

У 2014 році заборона була запроваджена на один рік. У 2015 році його продовжили до 5 серпня 2016 року, у червні 2016 року – до кінця 2017 року, а потім продовження стало щорічним. Спочатку під заборону потрапили м’ясо та м’ясна продукція, молоко та молочна продукція, риба та рибна продукція, овочі та фрукти. Із жовтня 2017 року було заборонено ввозити живих свиней, за винятком чистопородних племінних тварин, а також субпродукти та жир тварин, олію.

Із 6 серпня 2015 року відповідно до указу президента РФ "Про окремі спеціальні економічні заходи, що вживаються з метою забезпечення безпеки РФ" (підписаний 29 липня 2015 року) продукція із "санкційних" країн підлягає знищенню.

Крім того, введено порядок, відповідно до якого транзит продукції із санкційних країн можливий лише за умови використання пломб ГЛОНАСС та облікових талонів у водіїв.