Начальник Бориспільського райуправління поліції Тарас Кравчук: Основний виклик – зробити максимально все задля досягнення перемоги

Начальник Бориспільського райуправління поліції Тарас Кравчук: Основний виклик – зробити максимально все задля досягнення перемоги

Про ситуацію з розслідуванням військових злочинів, а також щодо криміногенної ситуації в країні загалом, «Моя Київщина » поговорила з начальником Бориспільського районного управління поліції, полковником Тарасом Кравчуком

- Яка статистика у скоєнні злочинів під час військового стану у порівнянні з мирним часом на Бориспільшині?

- Минулого року до нас надійшло близько 3600 повідомлень громадян, 3500 злочинів, з них 205 так званих військових злочинів. За 4 місяці поточного року зареєстровано 12048 заяв та повідомлень громадян, 1050 кримінальних правопорушень, з них 118 «військових» злочинів. Зауважу, що ми в рази збільшили наряди на вулицях: якщо в мирний час у нас заступало 14-16 нарядів, то у військовий час їх заступає близько 50. Особовий склад працював доба через добу, перебуваючи на казарменому режимі.

У нас значно зменшилася кількість крадіжок, вчинення пограбувань, незаконних заволодінь транспортними засобами, зґвалтувань, нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Всі факти тілесних ушкоджень, які були вчинені на території обслуговування – розкриті. З приводу того, яких злочинів побільшало, то це шахрайства. Тому, я хотів би знову, користуючись нагодою, звернути увагу людей на дії шахраїв, особливо за допомогою інтернет ресурсів. Звертаюсь до громадян – дбайте про свою фінансову та інтернет-безпеку. Не варто купувати товар в інтернеті передплатою, повідомляти номери своїх карток, переходити на сумнівні сайти з пропозицією допомоги міжнародних благодійних організацій. Зазвичай люди самі не розуміючи надають шахраям свої персональні дані, за допомогою яких в подальшому шахраї заволодівають їх грошовими коштами. В цьому напрямку ми працюємо, є своя специфіка у розкритті даних злочинів, але в нас є хороші напрацювання.

- Чи беруть поліцейські Бориспільщини участь у протистоянні з ворогом на сході чи півдні країни та які функції вони виконували під час де окупаційних заходів на Київщині?

- Цифри щодо кількості наших поліцейських на Сході чи Півдні країни я озвучити не можу, але скажу, що досить велика частина поліцейських на ротаційній основі виконують завдання. Вони виїздять туди в складі оперативних груп, де здійснюють фіксацію воєнних злочинів, надають допомогу громадянам. Окрім того, під час проведення деокупаційних заходів на території Київщини наші поліцейські в складі слідчо-оперативних та пошукових груп відряджались на територію Бучанського та Броварського районів для надання допомоги громадянам і ліквідації наслідків збройної агресії та фіксації військових злочинів.

- У Борисполі, як і в інших куточках України проводився набір до «Гвардії наступу». Яка кількість особового складу подала заявки?

- Так, на сьогодні набір у гвардію наступу продовжується і ми беремо активну участь у формуванні та наборі особового складу для штурмової бригади Нацполіції «Лють». Основні її завдання – у взаємодії з ЗСУ надання збройної відсічі ворогу та виконання поліцейських функцій. Туди записувались як наші поліцейські, так і цивільні патріотично налаштовані громадян, які хочуть отримати професію, захистити державу і отримати кваліфіковану підготовку. Ще під час формування підрозділу в Бориспіль приїздив Андрій Нєбитов разом з тоді ще в.о. голови Київської Обласної Військової Адміністрації Дмитром Назаренком. Вони проінспектували умови в яких працюють поліцейські, Нацгвардійці і працівники Державної прикордонної служби, наявність агітаційного матеріалу, володіння цим матеріалом і якість надання цих консультацій громадянам. Наразі поліцейські, які перебувають у складі штурмової бригади проходять практичні навчання та удосконалюють набуті навики.

- На скільки вистачає матеріального забезпечення та кадрів для ефективного виконання поставлених завдань?

- Скажу так – Бориспільське райуравління поліції з усіх підрозділів Київщини має найнижчий некомплект, тому сил та засобів вистачає. У нас всього 7% некомплект від усього особового складу.

- Чи серед особового складу Бориспільського райуправління поліції є працівники, які прибули на службу з окупованих територій?

- Так, такі працівники поліції у нас є, і досить значна кількість. Ми надали максимальну допомогу у їх адаптації на Бориспільщині, тим паче, що вони прибули сюди в основному зі своїми сім’ями. Тобто потрібно було влаштувати діток в садочки, школи, що ми і зробили. Тим членам сімей, які не є поліцейськими, допомогли влаштуватися на роботу. Вони адаптувались, несуть службу добре і сумлінно. Хочу відзначити, що до нас прибув цілий сектор протидії насильству в сім’ї у складі 10 співробітників, від начальника сектора до інспектора з Сєвєродонецького райуправління поліції. Працюють добре, є спеціалістами своєї справи і серйозних зауважень до них немає.

- А чи передбачає вищезгадана адаптація вирішення житлових питань для поліцейських з окупованих територій?

- Стосовно житлових питань в системі МВС України розроблений і працює механізм компенсації за оренду житла. Тобто працівник укладає договір на найм житла, збирає певний пакет документів і в подальшому система МВС частково компенсує кошти, які вони витрачають на оренду житла.

- Наскільки ефективним є безпековий проект «Поліцейський офіцер громади» та яка ситуація із ПОГами на Бориспільщини?

- Цей проект себе надзвичайно виправдовує і є ефективний. Якщо до війни середній рівень довіри до Нацполіції був десь до 50%, то цей відсоток на території, яку обслуговує поліцейський офіцер громади, становив 75-80%. Проєкт дуже добрий і має принцип – «я працюю там де живу». Поліцейський офіцер громади постійно на місці, є першим комунікатором правоохоронної системи з громадянами, в багатьох випадках першим виїздить на різні події від криміналу до побутових проблем. ПОГ виконує багато функцій, надає допомогу громадянам навіть в таких побутових питаннях як привезти дрова, ліки, або ж відвезти до лікарні.

Станом на зараз на території нашого району функціонує 9 поліцейських офіцерів громади. Як би важко не було, у 2022 році ми відкрили 4 поліцейських станції, до речі 2 поліцейських станції ми мали відкривати 24 лютого. Звичайно, цього не відбулося, але в подальшому, після вигнання ворога з території Київщини ми замість 2 відкрили одразу 3 станції.

- З огляду на те, що Бориспільський район налічує 11 територіальних громад, чи вистачає такої кількості поліцейських офіцерів?

- Звичайно не вистачає. У нас 11 ОТГ і ми працюємо з цими громадами задля того, щоб цей проєкт розвивати далі. Станом на зараз закінчується капітальний ремонт поліцейської станції на території Бориспільської міської ОТГ. Можу сказати, що майже у всіх громадах запроваджено проєкт поліцейського офіцера громади. Усі поліцейські офіцери громади, які в нас працюють, забезпечені транспортом коштом громад. Керівництво органів місцевого самоврядування розуміє важливість та необхідність такого проєкту. Додам, що в нас є ОТГ, де поліцейські офіцери працюють вже не перший рік, і ці громади виявляють бажання збільшити кількість ПОГ на своїй території. Відповідно якщо є такі позитивні відгуки, значить проєкт працює.

- Скільки камер в рамках програми «Безпечна Київщина» вже встановлено в Борисполі, та яка кількість необхідна?

- Якщо брати місто, то кількість тих камер, інтегрованих в систему «безпечна Київщина», їх 48. В минулому році за допомогою співпраці з міською владою у нас додалося ще 5 вузлів на 16 камер. Також встановлено додаткові камери відеоспостереження в містах Яготин та Переяслав — біля 40 та 50 відповідно, тобто громади розуміють необхідність в цьому. Однозначно цього недостатньо. Разом з КОВА обласне управління Нацполіції встановлює додаткові камери з можливістю розпізнавання обличь. Я не можу сказати, що буде достатньо камер 100 чи 200, їх ніколи достатньо не буде, але над розбудовою цієї системи ми працюємо. Зокрема ми проводимо зустрічі з представниками ОСББ, за для того, щоб встановлювати камери відеоспостереження на їх житлових територіях і відповідно під’їздах. Перш за все – це надзвичайно велика превенція. Якщо стоїть навіть одна камера, то ризик того, що злочинець туди піде набагато менша.

- Яка ситуація з торгівлею боєприпасами, адже такі випадки фіксувалися на території району?

- Дійсно, у зв’язку із бойовими діями на території Київщини збільшилася кількість задокументованих фактів перш за все зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів, також ми маємо декілька фактів збуту боєприпасів та вогнепальної зброї. Вказані факти задокументовані, особам обрано запобіжні заходи, а кримінальні справи вже направлені до суду. За минулий рік ми вилучили з незаконного обігу більше 50 одиниць вогнепальної зброї, з них тільки 26 автоматів. Відповідно ця зброя в подальшому не зможе «заговорити», і за її допомогою не буде вчинений якийсь кримінальний злочин. В цьому році пріоритети не змінилися – зброя яка перебуває нелегально, має бути виявлена, вилучена, а особи які її незаконно зберігають, повинні бути притягнуті до відповідальності.

- Чи траплялися трагічні випадки внаслідок збирання, зберігання людьми боєприпасів або їх частин?

- Хочу відзначити високу правову свідомість громадян, у нас навіть у тих місцях де були обстріли, де в подальшому люди на своїх обійстях, полях, городах виявляють боєприпаси – зазвичай повідомляють, розуміючи про їхню можливу небезпеку. На місце виїздить вибухо-технічна служба, оглядає на безпечність чи небезпечність вказаних боєприпасів, і в подальшому слідчо-оперативні групи їх вилучають.

- До речі, яку відповідальність поніс серійний крадій генераторів, який орудував в Борисполі під час тоді ще активної фази блекаутів?

- Вказана особа перебуває під вартою, а вилучені генератори ми повернули власникам. Нами задокументовано більше 7 епізодів крадіжок генераторів. Людина зробила своїм способом заробітку крадіжку генераторів, які тоді були на вагу золота. Ми в свою чергу припинили цей незаконний спосіб заробітку, а особу притягнули до відповідальності. На даний час справа перебуває в суді.

- Декілька місяців тому СБУ разом з Нацполіцією перевіряли на наявність осередків «руського міра» Свято-Покровський кафедральний собор у Борисполі. Розкажете чим завершилася перевірка?

- СБУ проводила не одні перевірочні заходи спільно з Нацполіцією і не тільки в цьому Соборі. Наскільки мені відомо, заборонених до обігу предметів виявлено не було. СБУ виконує свої заходи, визначені законодавством, ми свої, тому більш конкретну інформацію ви можете дізнатись у працівників служби безпеки.

- Які, як керівник райуправління, маєте плани на поточний рік, та які виклики стоять перед поліцією Борисполя цього року?

- Основний виклик – зробити максимально все від нас залежне задля досягнення перемоги. Зробити все, щоб жителі та гості Бориспільщини почували себе у безпеці. Якщо брати практичні ситуації – розвиток проекту «Поліцейський офіцер громади», розвиток проекту «Поліцейський – учасник освітнього процесу», розбудова системи відеоспостереження «Безпечна Київщина» і, відповідно, покращення та заміна наявного автопарку, покращення співпраці з органами місцевого самоврядування щодо можливості виділення службового житла для поліцейських.