Рішення остаточне: Найбільша нафтогазова компанія Європи закриває офіс у Росії і вивозить персонал

wintershall

Німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea остаточно ухвалила рішення про вихід з російського бізнесу і вивозить персонал з країни.

Про це голова Wintershall Dea Маріо Мерен заявив на пресконференції, присвяченій фінансовим результатам за перший квартал 2023 року, повідомляє РБК.

"Ми більше не бачимо перспектив енергетичної співпраці з Росією у найближчому майбутньому. Наше рішення остаточне. Ми почали робити відповідні кроки в останні тижні. Ми розпочали процес закриття нашого офісу в Санкт-Петербурзі, скорочуючи кількість наших місцевих колег. Ми також повернули наших експатрійованих колег із Росії назад у їхні домашні юрисдикції. Ми також розглядаємо різні опції щодо виходу з активів", – сказав Мерен.

Мерен уточнив, що зараз у російському офісі Wintershall Dea працює менше 50 осіб, що вдвічі менше, ніж було на початку цього року. При цьому на початок 2023 року кількість співробітників місцевого офісу і так уже була скорочена. Кількість іноземців в офісі також скоротилася майже вдвічі.

Він заявив, що для компанії неприйнятно продовжувати роботу в країні через неспровоковане повномасштабне війскове вторгнення в Україну. За його словами, рішення компанії остаточне і "не передбачає перегляду".

Водночас він зауважив, що процес виходу з російських активів є складним, оскільки російська влада "постійно створює нові бар’єри, перешкоди та адміністративні процедури".

Читайте також: Шантаж через заморожені резерви: Путін почав захоплювати іноземні компанії в Росії

Голова Wintershall Dea також заявив, що "не здивований" указом про вилучення іноземних активів, який напередодні підписав російський президент Владімір Путін.

"Це ще одину низці документів, прийнятих російським президентом чи урядом, які прямо втручаються в інтереси іноземних компаній у Росії. Ми, як Wintershall Dea, вже відчули на собі втручання в діяльність наших спільних підприємств, тому що переведення дивідендів було зупинено (це вимагає спеціального дозволу), наші права голосувати в рамках корпоративних процедур були обмежені", – сказав Мерен.

За його словами, російська влада "залишається непередбачуваною і ненадійною" для тих, хто продовжує займатися в країні бізнесом.

"Наразі цей указ не вплинув на нас. Але я не можу сказати вам, що цього не станеться. Як я сказав, зараз у Росії може статися що завгодно, будь-яке пряме втручання у наші права та наші активи", – додав голова компанії.

Як повідомлялося, у січні найбільша незалежна нафтогазова компанія Європи – Wintershall Dea, яка була партнером російського "Газпрому" у низці проєктів, оголосила про вихід з Росії та пов’язані з цим списання на 5,3 мільярда євро у четвертому кварталі 2022 року. В компанії пояснили це рішення діями російської влади, яка фактично експропріювала активи Wintershall Dea в РФ.

Голова Wintershall Dea Маріо Мерен пояснював, що російський "Газпром" взяв під свій контроль спільні підприємства у Сибіру і спустошив їх банківські рахунки, звідки зникли кошти на майже 2 мільярди євро.

При цьому ще влітку минулого року очільник Wintershall Dea заявляв, що компанія не планує виходити зі спільних з російським "Газпромом" проєктів.

Wintershall Dea – найбільша нафтогазова компанія в Європі, що належить нафтохімічному концерну BASF (67%) та LetterOne (33%), заснованій російськими мільярдерами Міхаілом Фрідманом, Гєрманом Ханом та Олексієм Кузьмічовим. Веде видобуток газу та нафти в Норвегії, Німеччині, а також у Росії спільно з "Газпромом", працює в Латинській Америці, Єгипті та на Близькому Сході.

У Росії Wintershall Dea разом із "Газпромом" бере участь у розробці низки родовиз. Крім того, компанія була одним із інвесторів проекту "Північний потік-2".