Україні вдалося вивезти заплановане до експорту зерно,

пшеница

Україна в 2022-2023 маркетинговому році (МР) зібрала 70 млн тонн зерна і змогла вивезти заплановані до експорту дві третини врожаю навіть із урахуванням рекордно високих перехідних залишків.

"Минулого року ми зібрали всього близько 70 млн тонн. Все, що планували вивезти, вивезли. Це приблизно дві третини. У нас перехідні залишки на початок липня – кілька мільйонів тонн. Якщо порівнювати з перехідними залишками минулого року, то це в кілька разів менше – тоді було 22 млн тонн. Це пояснюється тим, що пару місяців ми не їхали та мали величезний урожай у 2021 році", – заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в ефірі телемарафону, передає Інтерфакс-Україна.

Сольський нагадав, що у травні в Мінагрополітики прогнозували, що врожай зернових цього року буде на 10% нижчим за торішній. Однак зараз очікування змінилися і в міністерстві очікують, що врожай зернових буде меншим приблизно на 6% у зв’язку зі сприятливими погодними умовами.

"Аграрії вирішили кукурудзу сіяти не в такому обсязі (як раніше, – ред.), а посіяти більше соняшника та сої. Це в грошах може бути той самий дохід, але витрат на логістику менше і займатися цим потрібно менше, бо умовно врожайність кукурудзи на гектар у 2-3 рази більше, ніж у сої та соняшнику", – пояснив міністр.

Основною проблемою українських фермерів Сольський назвав не складнощі з реалізацією виробленої продукції, а із ціною на неї.

"Найближчими місяцями робота всіх, хто має відношення до державної влади, буде пов’язана з тим, щоб вони (аграрії, – ред.) змогли продавати дорого. Це пов’язано зі зменшенням логістичних витрат, з розширенням можливостей, куди це може їхати, в які країни продавати", – резюмував він.