Бізнес позитивно оцінює результати своєї діяльності третій місяць поспіль,

бизнес,климат

Бізнес, адаптувавшись до складних умов повномасштабної війни, третій місяць поспіль позитивно оцінює результати своєї діяльності.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

"Зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію, поступове налагодження виробничих та логістичних ланцюгів, поліпшення інфляційних і курсових очікувань, пожвавлення внутрішнього попиту сприяли позитивним очікуванням респондентів", – йдеться у повідомленні.

Зокрема, індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у червні цього року залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів), підвищившись до 50.8 порівняно із 50.5 у травні.

Так, підприємства будівництва надали найоптимістичніші оцінки результатів своєї діяльності завдяки сприятливим погодним умовам, потребі в розширенні західної логістики, будівництві та відновленні доріг: секторальний індекс у червні зріс до 58.6 з 51.3 у травні.

Будівельники суттєво посилили очікування щодо зростання обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, зберегли помірно високі очікування щодо зростання закупівлі послуг підрядників та знизили до нейтрального рівня очікування щодо їх доступності.

Підприємства торгівлі вчетверте поспіль позитивно оцінили результати своєї діяльності: секторальний індекс у червні становив 52.5 порівняно з 52.7 у травні.

Респонденти очікували збільшення обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. Як і попереднього місяця, вони були налаштовані на повільніше здорожчання товарів, закуплених для продажу, послабили свої оцінки щодо зростання закупівельних цін та зберегли очікування щодо зниження торговельної маржі.

Підприємства промисловості поліпшили оцінки своїх економічних результатів завдяки зниженню темпів зростання витрат на сировину та енергію, відновленню виробничих та логістичних ланцюгів: секторальний індекс у червні становив 51 порівняно із 50.4 у травні.

Респонденти продовжували очікувати зростання обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень. Водночас на відміну від попереднього місяця вони очікували зменшення обсягів нових експортних замовлень на продукцію та дещо послабили негативні оцінки обсягів незавершеного виробництва (невиконаних замовлень).

Підприємства сфери послуг другий місяць поспіль єдині серед секторів зберегли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив, зважаючи на низьку платоспроможність населення, слабкий попит та проблеми з логістикою: секторальний індекс становив 48.9, не змінившись з травня.

"Попри пом’якшення прогнозів частини респондентів, збереглися високі очікування щодо зростання закупівельних цін, а також цін/тарифів на власну продукцію та послуги. Оцінки щодо зайнятості були неоднорідними. Респонденти будівництва та сфери послуг уперше за тривалий час очікували на збільшення загальної чисельності працівників, натомість підприємства промисловості та торгівлі – на зменшення", – підсумували в Нацбанку.

Опитування тривало з 5 до 22 червня, у ньому взяло участь 491 підприємство.